Om oss

Handelsträdgården Löfstad Slott, anno 2017. Handelsträdgården är etablerad och drivs av NOKK AB. Som ägs av Catarinya & Henrik Ståhl. Målet med det familjeägda bolaget är att etablera en uppskattad verksamhet för besökare, anställda och andra intressenter.

Catarinya och Henrik Ståhl, boende som hyresgäster på Löfstad Slott, uppvaktade Östergötlands museum i mars 2016, vilka driver verksamheten på Löfstad. Man presenterade då utvecklingsmöjligheten med en handelsträdgård.

Det finns handelsträdgårdar nära slott runt om i Sverige, men ingen i Östergötland. Ett passande komplement till den övriga verksamheten. Fler anledningar till att besöka Löfstad Slott.

Gamla växthuset vid Löfstad slott

På bilden till höger ser man Trädgårdsmästare Samuel Oskar Jacobsson som kom till Löfstad 1902. I hans arbete ingick skötsel av växthus, nyttoträdgård, park och borggård. Det gamla växthuset finns inte kvar idag, den gamla trädgårdsmästarbostaden finns dock kvar, som idag är ett privat boende. Bilder från Östergötlands museum.

Museiverksamheten som i sig själv är unikt, med Emilie Pipers testamente, slottet som är exemplariskt skött, alla inventarier som är kvar för besökarna att ta del utav, vid de guidade turerna. Den engelska parken, promenadvägarna och miljön runt omkring. Det finns också ett Värdshus vid norra flygeln.

Handelsträdgården Löfstad Slott är etablerat i samarbete med representanter för Östergötlands museum, Riddarhuset, Fredriksson Arkitektkontor, Skogstjänst, Länsstyrelsen i Östergötland. Ett särskilt tack riktas till Olof Hermelin på Östergötlands museum.

Takbalk till det nya växthuset

Det nya växthuset i början av 2017, bilden visar en av de vackra takbalkarna under tillverkningen på snickeriet i Gnesta. Växthuset levereras av Sweden Green House.

Catarinya & Henrik ser fram emot att få jobba tillsammans, efter många år med egna karriärer, båda har ett förflutet som företagare. Catarinya är utbildad florist och trädgårdsmästare och kommer senast från en tjänst som trädgårdsmästare på en handelsträdgård i Linköping. Henrik har de sista åren varit verksam, genom att hyra ut sig till företag på interim uppdrag.

Catarinya & Henrik, ser fram emot att tillsammans med anställda utveckla handelsträdgården till en uppskattad del av besöksmålet Löfstad Slott.

Välkommen!