Program 2020

Välkommen till årets program på Handelsträdgården. Alla våra evenemang marknadsförs här på vår webbplats, men även på Facebook, där får ni snabbast uppdateringar på nyheter. Observera att vi endast har förköp till våra evenemang. För anmälan, se längre ner på denna sida, efter de presenterade evenemangen.

Handelsträdgården på Facebook

Dahlia – inställt

Passionerad primadonna, eller försiktig fröken
Onsdagen den 8 april kl:18.00-19.30 Elisabeth Svalin Gunnarsson

Intresset för dahlior ökar kraftigt, och vem kan motstå dessa vilda, oförskämda, otyglade eller bara ohämmat vackra blommor?

Följ dahlians historia till våra egna trädgårdar. Lär mer om arter, sorter och det mesta från att känna igen en frisk och livskraftig knöl till plantering, skötsel, skadedjur, vattning och det viktiga höstarbetet då man tar upp sina dahlior för vintern. Ni får också se mängder av vackra bilder på denna ljuvliga blomma.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare och fotograf med trädgård, historia och arkitektur som ämnesområden.

Entré 150kr OBS endast förköp och begränsat antal platser, det går ej att lösa biljett på plats. Mer information, se längst ner på denna sida efter de olika föreläsningarna.

I handelsträdgården som håller öppet före och en stund efter föreläsningen, hittar du ett spännande och stort sortiment av dahliaknölar, 35 olika sorter. Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före själva föreläsningen.

Odla Tomater – inställt

Från sådd till skörd
Onsdagen den 22 april kl:18.00-19.30 Åke Truedsson

Odling av tomater är en fin hobby, tomater är också mycket nyttiga. Åke kommer pratat om ursprung, historia, sådd, plantor, odling, jord, gödsel och elände. Men såklart också om nyttigheter och vad du kan använda dina tomater till.

Åke Truedsson har skrivit flera böcker om odling av grönsaker där han delar med sig av sina kunskaper om odling. Åke har med sig sig sin senaste bok/upplaga om tomater, som man kan köpa i anslutning till föreläsningen. Åke driver även Tomtklubben som bevarar 800 sorter, där man som medlem kan få löpande information om sin favoritgrönsak.

Entré 150kr OBS endast förköp och begränsat antal platser, det går ej att lösa biljett på plats. Mer information, se längst ner på denna sida efter de olika föreläsningarna.

I handelsträdgården som håller öppet före och en stund efter föreläsningen, hittar du både fröer- och kravmärkta tomatplantor. Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före själva föreläsningen.

Den goda skörden – inställt

Hur odlingen blev min terapi
Onsdagen den 6 maj kl:18.00-19.30 Karl Martindahl

Lyssna till Karl som berättar personligt och öppet om psykisk ohälsa och odling. Prat, musik och samtal i avslappnad mix.

Karl Martindahl är musiker och artist, som du bland annat sett i Melodifestivalen. 2019 debuterade han med boken den goda skörden – hur odlingen blev min terapi. Där han berättar om hur han efter en depression hittade tillbaka till glädjen i livet genom att börja odla.

Boken vill avdramatisera stigman och tabun kring psykisk ohälsa, och öppna upp för samtal och förståelse för några av våra största samhällsproblem: utmattning, utbrändhet och depression. Boken går att köpa samband med föreläsningen

Entré 150kr OBS endast förköp och begränsat antal platser, det går ej att lösa biljett på plats. Mer information, se längst ner på denna sida efter de olika föreläsningarna.

I handelsträdgården som håller öppet före och en stund efter föreläsningen, hittar du ett härligt utbud för att med odlingen. Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före själva föreläsningen.

Skydda din trädgård – inställt

Problem med skadegörare i trädgården?
Onsdagen den 13 maj kl:18.00-19.30 Maj-Lis Pettersson

Här får du tips och fördjupad information av Sveriges främsta expert på växtskydd.

Föreläsningen vänder sig till alla frustrerade fritidsodlare av bär- och fruktbuskar, blommor och köksväxter.
Lär dig identifiera och skydda dig mot de vanligaste skadegörarna.

Maj-Lis Pettersson medverkar bl.a. i populära radioprogrammet Odla med P1. Hon är hortonom och tidigare stadskonsulent vid SLU i Uppsala.

Entré 150kr OBS endast förköp och begränsat antal platser, det går ej att lösa biljett på plats. Mer information, se längst ner på denna sida efter de olika föreläsningarna.

Handelsträdgården håller öppet före, och en stund efter föreläsningen. Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före själva föreläsningen.

Trädgårdskväll i Handelsträdgården

Kom och njut av försommaren
Onsdagen den 27 maj kl:18.00-21.00

Vi firar in försommaren med en härlig trädgårdsfest. Trädgårdscaféet och handelsträdgården håller kvällsöppet. Många fina erbjudanden denna kväll.

Gör din egen sommarplantering, ta gärna med dig en kruka/urna, eller köp en på plats. Det är snart ”Mors Dag” varför inte bjuda med Mor och kom ut och plantera era sommarplanteringar. Det är jätteinspirerande att ha tillgång till så många slags växter och färger när man designar efter smak och tycke. Catarinya hjälper er tillrätta.

Vill du diskutera trädgårdsdesign, ni kanske har tänk att göra om en del av trädgården. Möt Felicia Klockner och få tips och råd på era frågor.

Är du intresserad av rosor, träffa då Mikaela Persson hos oss, hon kan det mesta om rosor, vilket är hennes största intresse inom trädgård.

Ingen anmälan eller liknande behövs till Trädgårdskvällen, och det är fri entré. Välkomna!

Breathwalk på Löfstad Slott

Onsdagen den 17 juni och 24 juni kl:17.00-

OBS särskild anmälan för detta evenemang, se nedan.

I Breathwalk kombineras yogarörelser med promenad och andningsövningar. Trots det lugna tempot påverkas kondition, syresättning och cirkulation, vilket har en positiv effekt på kroppen. Breathwalk utförs under tystnad och i alla väder. Ingen yogamatta behövs, däremot kläder efter väder.  Vid risk för regn, ta med regnkappa.

Vi träffas utanför Handelsträdgården kl. 17.00. Serveringen i Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning till, ifall man vill äta eller fika något innan.

Pris: 100 kr betalas in på bankgiro 285-6672 eller via swish 123 339 9607

Anmälan via Bokadirekt.se sök på Yoga med Marie-Christine

Sommaryoga på Löfstad Slott

Onsdagar den 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8  kl:09,00- 10,00

Fredagar den 26/6, 3/7, 10/7, 17,7 kl:09,00-10,00

OBS särskild anmälan för detta evenemang, se nedan.

Yoga utomhus i slottsparken vid Löfstad slott.  Vi träffas vid parkeringen kl. 8.45. Yogan är en mjuk form av hathayoga som passar både nybörjare och vana utövare. Ta med yogamatta och filt.

Pris: 100 kr betalas in på bankgiro 285-6672 eller via swish 123 339 9607.

Anmälan via Boka DirektSök på Yoga med Marie-Christine.

Efter yogan går vi till Löfstad Handelsträdgård och fikar i den mysiga miljön på Trädgårdscaféet.

Skapa din drömträdgård – inställt

Verktyg från Trädgårdsarkitekten
Torsdagen den 20 augusti  kl:18.00-19.30 Lillemor de Sousa Mestre

Trädgårdens form är ett samspel mellan arkitektur, omgivningen och personerna som lever där.
Lillemors föreläsning ger en inblick i hur du kan ta dig an processen att planera dina drömmars trädgård.

Exempel på aspekter som tas upp är:

-Funktionell trädgård – när det är lättanvänt är det lockande att gå ut i trädgården.

-Arkitektur, stil och tidsepok styr materialval och formgivning – Kontakt med trädgården inifrån huset.

-Öppet, fritt och överskådligt eller hemligt och överraskande – vilken variant av rumslighet gillar du?

-Årstiderna: vintervackert, belysning och evig blomning ger trädgården skönhetsvärde året om.

-Växtval & Skötselnivå: Sinnlighet, färg och form. Bjud in insekter och djur för en livfull känsla och biologisk mångfald. Vad gillar du att göra i trädgården och vad vill du helst slippa?

-Trädgårdsritningen: oumbärligt underlag för att göra drömmarna till verklighet.

Lillemor är Trädgårdsarkitekt i egna verksamheten Ateljé Spaljé Trädgårdsarkitektur. Lillemor formger trädgårdar i Östergötland och har sitt kontor i Linköping.

Entré 150kr OBS endast förköp och begränsat antal platser, det går ej att lösa biljett på plats. Mer information, se längst ner på denna sida efter de olika föreläsningarna.

Handelsträdgården håller öppet före, och en stund efter föreläsningen. Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före själva föreläsningen.

Så anmäler du dig till ett evenemang

För att anmäla dig till ett evenemang, så mailar du följande till evenemang@lofstadslott.se:

  • Skriv evenemangsnamnet i ämnesraden
  • Ange i mailet hur många personer din anmälan avser
  • Ange ditt för- och efternamn

Vill du anmäla dig till fler än ett evenemang, så skicka oss ett mail per föreläsning ni önskar gå på. Här kan du läsa om vår integritetspolicy, GDPR

Först till kvarn

Alla evenemang har begränsat antal platser, varav vi reserverar oss för fullbokningar. Vi tillämpar först till kvarnen principen.

Inom kort får du en återkoppling från oss på ditt mail, att vi noterat din anmälan och reserverat plats för er, alternativt med information om att evenemanget hunnit bli fullbokat.

För att bekräfta din anmälan, så skall ni nu betala in avgiften för inträdet.
(OBS betala inte inte något förrän vi svarat er att vi reserverat plats/platser.)

Betalning

Ni betalar inträdet till antingen vårt Swish-nummer: 123 682 20 84, eller via vårt Bankgiro: 371-2858. (Betalningsmottagare är NOKK AB) Märk din inbetalning med ditt ”Förnamn Efternamn” och ”datumet” för evenemanget. T.ex. Anna Andersson 17/5.

Betalar du för fler personer, t.ex. tre personer, så betalar du in inträdesavgiften för tre personer och anger bara ditt namn och datum som tidigare beskrivet. Vi kommer då notera ditt namn och två medföljare.

Vi kommer bekräfta din inbetalning, kort efter vi noterat insättningen. När du kommer till evenemanget, så behöver ni bara ange ert namn vid entrén.