Program 2019

Välkommen till årets program på Handelsträdgården. Vi kommer fylla på programmet med evenemang allt eftersom. Alla våra evenemang marknadsförs här på vår webbplats, men även på Facebook, där får ni snabbast uppdateringar på nyheter. Observera att vi endast har förköp till våra evenemang. För anmälan, se längre ner på denna sida, efter de presenterade evenemangen.

Handelsträdgården på Facebook

Vårplantering med Catarinya

Tisdagen den 16 april 18,30-20,30

Entré 250kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Vi samlas för att göra en fin vårplantering. Före så äter vi och fikar tillsammans.

Catarinya visar upp exempel för inspiration , och tipsar om hur man får en fin vårplantering och finns tillhands med hjälpande händer, bästa jorden från Hasselfors, matig ostsmörgås med kaffe/te och kaka ingår. Växter och pynt tillkommer. Krukor, korgar och kärl finns till försäljning, alternativt tar du med dig eget hemifrån.

Catarinya Ståhl är trädgårdsmästare och driver handelsträdgården på Löfstad Slott.  Har också en bakgrund som florist och estetik har alltid varit centralt i hennes skapande.

Växterna från förr – en levande skatt för vår tids trädgårdar

Onsdagen den 24 april kl:18,30-20,00

Entré 150kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Henrik Morin från Programmet för odlad mångfald, POM, berättar om arbetet med att inventera och bevara växter från äldre tiders trädgårdar. Växterna finns samlade i Nationella genbanken på Alnarp och i lokala klonarkiv runt om i landet. De mest odlingsvärda sorterna görs efter hand tillgängliga i handeln under märkningen ”Grönt kulturarv”. Henrik visar exempel på karaktäristiska växter från olika epoker och olika bebyggelsemiljöer och berättar om några spännande växtfynd med lokal anknytning!

Henrik är också verksam som konsult inom hela park- och kyrkogårdsområdet. Främst med projekt i äldre park- och trädgårdsmiljöer, medverkar vid upprättandet av vårdprogram, skötsel- och trädvårdsplaner, upprättar underlag för restaurering etc.

Sedan 1999 är Henrik trädgårdsrådgivare för FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation). Det ger en stor och värdefull kontaktyta till fritidsodlare over hela landet. (Bilder från POM)

Ett samarrangemang med Löfstad Slott, både handelsträdgård och slottsboden håller öppet i anslutning före och efter föreläsningen.
Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före föreläsningen.

En Het Kväll

Torsdagen den 2 maj kl:18,30-20,30

Entré 150kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Vi inleder med en gemensam middag, dagen i ära serveras en vegetarisk grillad het macka med en sidosallad, till dryck serveras en god ekologisk dryck med chilihetta.

I handelsträdgården har vi fina specialerbjudanden, på Tomat- och Chiliplantor.

Trädgårdsmyller – Att skapa en insektsträdgård med Christina Winter

Onsdagen den 8 maj kl:18,00- 20,00

Entré 150kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Christina  visar bilder ur boken Trädgårdsmyller och berättar om humlor, solitärbin, nyckelpigor och alla andra nyttiga insekter som hjälper oss med pollinering och biologisk bekämpning. Vi går igenom de viktigaste beståndsdelarna i en mångfaldsträdgård: perenner, frukt- och bär, blommande gräsmattor och vilda hörn. Det blir konkreta förslag på växter, sorter och odlingsmetoder samt något om att bygga insektshotell.

Trädgårdsmyller finns att provläsa på Christinas hemsida. I anslutning till föreläsningen kommer också Christina sälja böcker.

Christina Winter är hortonom och har arbetat med yrkesmässig trädgårdsodling i 30 år. Christina medverkar regelbundet i Hemträdgården och några andra trädgårdstidningar, håller föredrag och leder trädgårdsvandringar, ofta med insekter som tema. Christina experimenterar med fröblandningar och skötselmetoder för ängar, blommande gräsmattor och blommande gröngödsling.

Ett samarrangemang med Löfstad Slott, både handelsträdgård och slottsboden håller öppet i anslutning före och efter föreläsningen.
Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före föreläsningen.

Körsång i handelsträdgården – En vänlig grönska

Torsdagen den 9 maj kl:18,30- 21,00

Entré 100kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Ett antal medlemmar ur kören Tonkraft (som syns på bilden), X-trakören kommer ut till handelsträdgården och sjunger en vänlig grönska.

Körsången börjar ca kl:19,00 och håller på 30-45 minuter. Kom och möt våren med sång, blommor och en god fika.

Det ingår fika Te/Kaffe med kaka och specialerbjudanden i handelsträdgården som håller exklusivt öppet till 21,00 denna vårkväll.

Genvägar till vacker trädgård med Linda Schilén

Onsdagen den 15 maj kl:18,30- 20,30

Entré 150kr/person (endast förköp och i mån av plats)

Vill du mycket med din trädgård men tror dig inte riktigt ha tiden som behövs? Då är detta föredraget för dig! Du kommer att bli förvånad över vilka smarta och enkla medel som finns för att skapa den trädgård du önskar.

Rätt växtval, blickfång, blommande buskar och välbeprövade trädgårdsmästarknep kommer att förenkla ditt trädgårdsarbete. Det gäller att göra ”rätt trädgårdsval” både när du handlar växter, designar rabatten eller planerar ditt trädgårdsarbete. Dessa blir genvägarna som får dig att lyckas.

Linda Schilén är en föreläsande trädgårdsmästare, konstnär och författare. Hon har skrivit flera trädgårdsböcker och senaste boksläppet var 2018 med ”Älskade Krukväxter. När Linda förmedlar kunskap gör hon det med full entusiasm och med konstnärlig twist. Hon är en mästare på smarta ”life hacks” och ”genvägar” som förenklar trädgårdsarbetet! Som trädgårdsmästare är Linda ett populärt och återkommande inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon sprider växtkunskap och inspirerar tittarna att fylla livet med grönska.

Handelsträdgården håller öppet i anslutning före och efter föreläsningen.
Trädgårdscaféet håller öppet i anslutning före föreläsningen.

Sommaryoga på Löfstad Slott

Onsdagar den 26/6, 3/7, 10/7, 17/7  kl:09,00- 10,00

OBS särskild anmälan för detta evenemang, se nedan.

Yoga utomhus i slottsparken vid Löfstad slott.  Vi träffas vid parkeringen kl. 8.45. Yogan är en mjuk form av hathayoga som passar både nybörjare och vana utövare. Ta med yogamatta och filt. Meddela vid anmälan om du behöver låna yogamatta.

Pris: 100 kr betalas in på bankgiro 285-6672 eller via swish 123 339 9607.

Anmälan via Boka DirektSök på Yoga med Marie-Christine.

Efter yogan går vi till Löfstad Handelsträdgård och fikar i den mysiga miljön på Trädgårdscaféet.

Så anmäler du dig till ett evenemang

För att anmäla dig till ett evenemang, så mailar du följande till evenemang@lofstadslott.se:

  • Skriv evenemangsnamnet i ämnesraden
  • Ange i mailet hur många personer din anmälan avser
  • Ange ditt för- och efternamn

Först till kvarn

Alla evenemang har begränsat antal platser, varav vi reserverar oss för fullbokningar. Vi tillämpar först till kvarnen principen. Inom kort får du en återkoppling från oss på ditt mail, att vi noterat din anmälan och reserverat plats för er, alternativt med information om att evenemanget hunnit bli fullbokat. För att bekräfta din anmälan, så skall ni nu betala in avgiften för inträdet.

Betalning

Ni betalar inträdet till antingen vårt Swish-nummer: 123 682 20 84, eller via vårt Bankgiro: 371-2858. (Betalningsmottagare är NOKK AB) Märk din inbetalning med ditt ”Förnamn Efternamn” och ”datumet” för evenemanget. T.ex. Anna Andersson 17/5.

Betalar du för fler personer, t.ex. tre personer, så betalar du in inträdesavgiften för tre och anger bara ditt namn och datum som tidigare beskrivet. Vi kommer då notera ditt namn och två medföljare.

Vi kommer bekräfta din inbetalning, kort efter vi noterat insättningen. När du kommer till evenemanget, så beh%